Ny europeisk kjønnsforskningsforening lansert

Europeiske kjønnsforskere samler seg i en ny forening. Grunnleggerne av ATGENDER har som mål at den nye foreningen skal bli en bred og åpen sammenslutning av akademikere, byråkrater, aktivister og institusjoner.
Harriet Silius og Iris van der Tuin er presidenter i den nye europeiske foreningen ATGENDER. (Foto: Kristin Engh Førde)

– Engasjementet for kjønnsforskning varierer både geografisk og innenfor ulike institusjoner, og derfor er det viktig å ha en samlende europeisk forening hvor vi kan møtes og støtte hverandre, sa  Berteke Waaldijk da hun lanserte ATGENDER under The 7th European Feminist Research Conference i Utrecht 6. juni. Waaldijk er faglig koordinator for det EU-finansierte forskernettverket Athena 3, som sammen med forskernettverkene WISE og Aoife har jobbet for å grunnlegge den nye foreningen.

– Helt fra Athenas begynnelse har vi sagt at vi ikke kan drive med utdanning i kjønnsstudier bare innenfor høyere utdanning. Vi må nå utover akademia, understreket Waaldijk, og fortsatte: – Vi vil skape en forening som skal bringe kunnskap om, av og for kvinner, og vi vil føre sammen aktivister, politikere, byråkrater og akademikere.

To presidenter

Waaldijk introduserte deretter de to presidentene for ATGENDER, hvis identitet hadde vært hemmelig fram til dette øyeblikket: Harriet Silius, professor i kvinneforskning ved Åbo akademi og Dr. Iris van der Tuin fra Universitetet i Utrecht. Valget av en senior- og en juniorforsker som presidenter på like fot, ikke med en president og en visepresident, er viktig for den nye foreningen. Her skal det være samarbeid også på tvers av generasjoner, til gjensidig utbytte.

– Vår viktigste oppgave nå i oppstartsfasen er å rekruttere medlemmer, sa van der Tuin, – Vi vil dessuten jobbe for å lage et nettsted for å nå bredt med informasjon, og vi vil lage en bokserie for undervisning. Vi har moderate mål for de første årene, men det er nødvendig i en oppstartsfase.

– Vi vil jobbe så hardt vi kan for å skape en inkluderende, demokratisk og åpen forening, la Silus til.

Håp for foreningen

Et panel bestående av representanter fra ulike typer institusjoner som kan tenkes å bli medlemmer, deriblant NGO-er, byråkrater og forskere, delte sine håp for den nye foreningen. Blant det som ble nevnt som positivt var generasjonsaspektet: Siden ATGENDER åpner for individuelt medlemskap slipper man å bli satt på sidelinja når man blir pensjonist.

Samtidig er foreningen et sted unge forskere kan møte potensielle arbeidsgivere og forskningspartnere. Foreningen gir dessuten en mulighet for forskere som ikke selv er tilknyttet et kjønnsforskningssenter til å knytte kontakter inn i miljøet. I likhet med Athena-nettverket skal ATGENDER produsere undervisningslitteratur, og forskere som har satt pris på europeisk samarbeid om dette tidligere ser fram til å fortsette med det.

Foreningen, hvis fulle navn skal være The European Association for Gender Research, Education and Documentation, vil offisielt etableres først i september. WISE og Aoife blir da en del av ATGENDER og opphører å eksistere som selvstendige nettverk. Om Athena-nettverket går over i en fjerde periode er ennå ikke klart. ATGENDER vil overta ansvaret for The European Feminist Research Conference, som arrangeres hvert tredje år, og som til nå har vært Athenas ansvar.

ATGENDER er åpen for medlemskap både for individer og for institusjoner, men det vil ikke være mulig å melde seg inn før den offisielle etableringen. Inntil videre kan man følge med på nettstedet http://www.atgender.org.  

Athena3

Athena3 – The Advanced Thematic Network of Women’s Studies in Europe, er et nettverk av 80 institusjoner med kvinne- og kjønnsforskningperspektiv i Europa. Målet er å forene forskere, lærere og personer fra sivile og offentlige institusjoner innen feltet kjønn og mangfold. Nettverket er finansiert av EU, som også finansierte Athena (1997-2001) og Athena2 (2003-2006). Athena3 er nå inne i sitt siste år, og man vet foreløpig ikke om man vil få finansiering til et Athena4.

Aktuelle lenker

AOIFE

Association of Institutions for Feminist Education and Research in Europe (AOIFE) er en europeisk forening for kjønnsforskning. Her er det institusjoner som er medlemmer, ikke enkeltpersoner. Den ble startet blant annet for å støtte ATHENA-nettverket.

Aktuelle lenker

WISE

Women's International Studies Europe (WISE) er en interesseorganisasjon for kjønnsforskere i Europa. WISE utgir European Journal of Women’s Studies og et nyhetsbrev, grunnlagt i 1990.

Aktuelle lenker

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.