Fikk forskningspris for sosiologi-kritikk

Studentprisen for fremragende bidrag til kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo gikk i år til Ida Hjelde, som har brukt feministisk teori til å kritisere eurosentrismen i norsk sosiologi.
Sosiolog og prisvinner Ida Hjelde. (Foto: Kristin Engh Førde)

I går avholdt Senter for kvinne-og kjønnsforskning (SKK) på Universitetet i Oslo sitt årlige nyttårsselskap. Tradisjonen tro sto utdeling av senterets pris for fremragende bidrag til kvinne- og kjønnsforskning på programmet. Utmerkelsen gis hvert år til en høyeregradsstudent ved UiO.

2006-prisen gikk til Ida Hjelde for hennes hovedoppgave i sosiologi, ”Eurosentrisme i norsk sosiologi”. Hjelde bruker eksempler fra sosiologiundervisningen ved sitt eget institutt til å illustrere fagets eurosentristiske verdensbilde. Hjelde viser ved hjelp av postkolonial teori og perspektiver fra den feministiske sosiologen Dorothy Smith hvordan visse forestillinger om ”oss” –vestlige moderne samfunn - blir tatt for gitt i sosiologisk tenkning og praksis.

- Teoretisk nybrottsarbeid

- Ida Hjelde har tatt for seg et uhyre viktig tema, og oppgaven hennes er både fag- og maktkritisk. Dette er teoretisk nybrottsarbeid med viktige politiske implikasjoner, erklærte Kjersti Ericsson på vegne av juryen, som hun var leder for.

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig å få en sånn anerkjennelse. Og jeg håper det kan inspirere andre til å jobbe med temaet, og å synliggjøre eurosentrisme både i sosiologien og i andre fag, sier en glad prisvinner.

- Modig kritikk

Juryen berømmet Hjelde for å ha framført en modig kritikk, ikke minst fordi den var rettet mot eget fag og institutt. Hjelde innrømmer at hun har bekymret seg for hvordan kritikken ville bli tatt imot.

- Det er ikke bare-bare å kritisere sine egne. Desto mer gledelig er det at oppgaven faktisk blir så godt mottatt. Det var fagkritikken som skilte min oppgave fra de andre nominerte. Jeg oppfatter det som et signal om at fagkritikk trengs, og en oppmuntring til studenter om å gjøre mer av det, sier Hjelde.

Feminisme og postkolonial teori

Hjeldes oppgave skilte seg også ut ved å ha et annet tema enn kjønn. Koblingen til kjønnsforskningen gjør Hjelde først og fremst på et teoretisk plan gjennom å diskutere feministisk teori opp mot postkolonialisme og globale maktrelasjoner. Også dette eksperimentet ble berømmet i juryens begrunnelse:

”Dette er et eksempel på hvordan en feministisk fundert maktkritikk kan tjene som redskap og modell for kritikk av andre maktdimensjoner enn kjønn, og ikke minst: et argument for å inkludere global dominans og underordning som en dimensjon ved all samfunnsvitenskapelig forskning”.

Rekordmange nominerte

Bak avgjørelsen står Øystein Gullvåg Holter (Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning), Hilde Bondevik (SKK) og juryleder Kjersti Ericsson (Institutt for kriminologi og styreleder ved SKK). Juryen kunne i år glede seg over rekord i antallet nominerte. Hele 15 oppgaver fra ti forskjellige fag og fem fakulteter, med et temaspenn fra androgynitet i popmusikken til HIV-smittede kvinner i Afrika, konkurrerte om prisen på kr 7000,-.

- Til sammen danner de nominerte oppgavene et oppmuntrende bilde av mangfold og bredde i studentforskningen på vårt felt, sier Ericsson, som understreker at det var en tøff jobb å plukke ut en vinner blant en rekke spennende prosjekter.

SKKs tradisjonsrike nyttårsselskap kunne også by på foredraget Kontantstøtten sett i bakspeilet ved professor i sosiologi Anne-Lise Ellingsæter (UiO). Senterleder Harriet Bjerrum Nielsen oppsummerte året som har gått, og skisserte opp planene for 2007.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.