Mest lest i Kildens nyhetsmagasin i 2022

Kvinnehelse på topp: Autisme og ADHD blant jenter og medisinbruk blant kvinner var temaer som særlig fenget leserne i 2022. Men også artikler om rettsløse tyskerjenter, iranske kvinners frihetskamp og partnerdrap ble mye lest i året som gikk.

Two girls reading in a tent
Kvinnehelse, rettsløse tyskerjenter, mannsutvalget og Camilla Collets brev var temaene for årets ti mest leste artikler i 2022. Illustrasjonsfoto: iStockphoto

1. – Vi må bli bedre til å tolke symptomer på autisme og ADHD hos jenter. 

Jenter tilpasser seg ofte bedre sosialt, og får senere diagnose. Det kan føre til angst, depresjon og spiseforstyrrelser.  

2. De fleste kvinner som dør av overdose har tatt piller

Mens heroinoverdoser er på vei ned, øker overdosedødsfall med smertestillende piller. Overdosedødsfall blant kvinner forårsakes nesten bare av piller. 

3. «Tyskerjentene» på Bjørøya var rettsløse

Stigmatiseringen av «tyskerjenter» under og etter krigen er et symptom på en dobbeltmoral med lange historiske røtter i Norge, mener Knut Erich Papendorf.

4. – Vi vet ikke sikkert hvorfor endometriose oppstår 

Mer kunnskap om årsaker, mer finansiering og mer utdanning kan gi bedre behandling av tilstanden som rammer én av ti kvinner, mener spesialister.

5. – De fleste partnerdrap hadde forvarsler

Forvarslene handler for det meste om tidligere voldshendelser, ifølge Solveig Vatne. Hun har ledet to nasjonale partnerdrapsstudier.

6. Iranske kvinner klipper håret i protest mot regimet 

Protestene i Iran er inne i fjerde uke. Nå klipper kvinner over hele verden håret sitt i solidaritet med iranske kvinner. – Det handler om å ta kontroll over egen kropp og seksualitet, mener forsker.

7. Digitalt kvinnehat i vekst

Ny forskning viser at nettfellesskapet rundt kvinnehat har økt i omfang, og at det har blitt mer ekstremt det siste tiåret.

8. Nå skal menns liv i Norge under lupen

– Det er viktig at regjeringens nye mannsutvalg bryter opp fastlåste diskusjoner om menns problemer og løfter frem andre sider ved deres erfaringer, mener forskere.

9. Russejenter frykter å bli stemplet som «løse»

Mens menn er friere til å snakke om egne erfaringer i russetiden, prøver kvinner å fremstille seg selv bedre enn bildet av «den seksuelt uregjerlige kvinnen». Det skriver Eivind Grip Fjær om i sin doktorgrad.

10. Brevene viser oss en annen Camilla Collett

– Det Collett skrev til sønnene og venninnene sine, kan fortelle oss mer om hvem hun var enn brevene til Welhaven, Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie, sier Marius Wulfsberg. Han er redaktør for en fersk utgivelse av Colletts brev.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.