Fra «homo» til «skeiv» på 1-2-3

1. desember 2023

I dag sier mange «transperson» og «seksuell orientering» i stedet for «transvestitt» og «legning». Flere har også begynt å kalle seg skeive. Hva sier det om kulturen rundt? spør Arne Skjævesland i masterbloggen. 

Skeive kor skaper samhold

7. november 2023

Forsker, korist og skeiv aktivist. Med bruk av etnografisk metode har Thomas Richard Hilder blitt kjent og sunget med skeive kor i London, Roma og Warszawa. 

Slik endret aidsepidemien Norge

17. oktober 2023

Norske myndigheter reagerte annerledes på aidsepidemien enn andre vestlige land, inkludert Sverige, ifølge historikere. 

«Feminine» Oscarshall ga arkitekter hakeslepp

14. mars 2023

Lystslottet Oscarshall utfordret samtidens kjønnsnormer, mener arkitekturhistoriker Jarle Tollefsrud. Han viser til en lang tradisjon for å «kjønne» bygninger og interiør. 

– Kjønn har alltid vært i bevegelse

16. mars 2021
Vår forståelse av kjønn er historisk betinget, foranderlig, og moralsk og politisk ladet, mener Ketil Slagstad.

Vant pris for artikkel om skeive personer i Norge

4. desember 2020
Henning Kaiser Klatran har skrevet om skeive personers opplevelse av vold og trakassering i Norge. Det ga ham prisen for årets artikkel i Tidsskrift for kjønnsforskning.

Singellivet er også det gode livet

19. november 2020
Ny forskning viser at det å leve i parforhold blir sett på som nøkkelen til et godt liv, selv om Norge ligger på verdenstoppen i å bo alene. – Å være enslig betyr ikke at man er ensom, sier Unn Conradi Andersen.

Skeive liv finner veien til museet

13. desember 2018
Å lære om hvordan grensene for akseptabel seksualitet er satt og forhandlet gjennom historien, er vesentlig for å forstå fortiden, men også vår egen tid, mener Tone Hellesund.

Bonus! Transkjønnedes rettigheter - er kampen vunnet?

8. juni 2018
Transpersoner i Norge har rett til å endre juridisk kjønn etter eget ønske, og noen får tilgang på medisinsk behandling. Slik har det ikke alltid vært. Hør om kampen for transkjønnedes rettigheter, og om hvilke utfordringer som gjenstår.

Transkjønn i Norge: En historie om standhaftige pasienter og leger mot strømmen

28. mai 2018
På 1950-tallet ble den første vellykkede kjønnsskiftebehandlingen gjennomført. Siden har det skjedd store utviklinger innenfor medisin og juss, men også i forståelsen av kjønn, mener historiker Sigrid Sandal.

Finner homofil kjærlighet i romaner av Åsmund Sveen og Tarjei Vesaas

9. mars 2018
Litteraturen Åsmund Sveen og Tarjei Vesaas skrev på 1930-tallet gjenspeiler tankegods i samtiden og underbygger en homoerotisk lesning av verkene deres, mener forsker Per Esben Myren-Svelstad.

Skjulte historier om sex og kjønn fram i lyset

18. mai 2015
I Skeivt arkiv ligger skjulte historier om sex og grensesprengende kjønnsoverskridelser og bare venter å bli forsket på.

Slik ble «homoseksualitet» til

18. mars 2011
Psykiaterne skapte homoseksualitet som begrep på slutten av 1800-tallet. Men var man født sånn eller blitt sånn? Se, det skulle de aldri bli helt enige om.

Skrev årets artikkel 2008

29. september 2009
Homosex, drap og selvmord er temaer for Årets artikkel i 2008-årgangen av Tidsskrift for kjønnsforskning. Lars Rune Waage berømmes for å ha skrevet en høyst aktuell artikkel om to homoseksuelle hovedpersoner i tidlig 1900-tallslitteratur.

Publikasjoner

Forfatter(e):
Hilder, Thomas R.
Publisert: 2023
Forfatter(e):
Dima, Ramona
Publisert: 2023
Forfatter(e):
Niels Nyegaard, Dag Heede and Jens Rydström (ed.)
Publisert: 2022

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.