Nyhetsmagasinet
Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.
Menn i barnehager er mer fysisk aktive med barna
Barnehageansatte både ønsker og mener selv de behandler gutter og jenter likt. Men forskningen viser noe annet.
– Vi trenger et kjønnsperspektiv på helse
I artikkelen fra Kildens nyhetsmagasin hevdes det at Kvinnehelseutvalget har fokusert mindre på forskning, enn tidligere utvalg som har utredet kvinners helse. Dette er en påstand uten hold, skriver Christine Meyer i sitt tilsvar til artikkelen.
«Feminine» Oscarshall ga arkitekter hakeslepp
Lystslottet Oscarshall utfordret samtidens kjønnsnormer, mener arkitekturhistoriker Jarle Tollefsrud. Han viser til en lang tradisjon for å «kjønne» bygninger og interiør.
Når staten sier unnskyld, må historien omskrives
Når ofre for statlige overgrep oppnår anerkjennelse, vil hele folkets identitet bli endret, mener Eirik Vatnøy. Han har analysert retorikken til en irsk rettighetskampanje for kvinner som levde i fangenskap på katolske vaskerier.
– Ny kunnskap om kvinnehelse må inn i læreplaner og ut i praksis
Forrige uke leverte Kvinnehelseutvalget sin rapport. Ny kunnskap om kvinners helse har fortsatt ikke nådd utdanningen og behandlingsapparatet, mener forskere.
Søreide unngikk f-ordet da hun var utenriksminister
Canada, Mexico, og særlig Sverige er eksempler på land som brukte betegnelsen «feministisk» som del av sin utenrikspolitikk. At Ine Eriksen Søreide ikke gjorde det, passet henne og Norge bra, mener forsker.
#metoo har endret hvordan mediene fremstiller voldtekt
Seksuell vold forekommer i alle land. Likevel blir voldtekt ofte fremstilt som sensasjonelt av journalister. – Jeg ville finne ut om dette hadde forandret seg med #metoo, sier journalist Thea Storøy Elnan.
Skeive flyktninger føler seg utrygge
Mange tolker mangler kunnskap om skeives livssituasjon og språk. Det skaper utrygghet, og viser at det trengs et kompetanseløft, slår ny rapport fast.
Muslimske feminister ønsker kvinnelige imamer
Skeive moskeer og kvinnemoskeer i Norge? Religionsviter Marianne Hafnor Bøe viser til et gryende muslimsk organisasjonsliv i ny artikkel om kvinnelig bønnelederskap i islam.
Politikk og religion påvirker europeernes syn på abort
De ulike europeiske landene regulerer tilgangen til abort med ulik grad av strenghet: Mens abort inntil uke 12 er tillatt i land som Norge, Tyskland og Italia, er abort i Polen, Malta, Andorra, Vatikanet, og Liechtenstein ulovlig eller svært strengt regulert, skriver Eli Baltzersen i sitt blogginnlegg
Tidsskrift for kjønnsforskning «flytter» til Trondheim
De nye redaktørene ønsker å nå et tverrfaglig publikum. – Vi vil vise frem bredden i fagfeltet og gleder oss til å lære mer om andres forskning.
Nytt fra Kilden: Politikknotat
Hvordan kan likestilling inngå i den grønne omstillingen av arbeidslivet? Står grønn omstilling av arbeidslivet i fare for å reprodusere og forsterke kjønnsdelingen på arbeidsmarkedet, eller kan omstillingen tvert imot gi nye muligheter for å skape et mindre kjønnsdelt arbeidsliv? Dette politikknotatet gir et kunnskapsgrunnlag og drøfter noen sentrale problemstillinger knyttet til et likestilt grønt arbeidsliv.
Tidsskrift for kjønnsforskning «flytter» til Trondheim
De nye redaktørene ønsker å nå et tverrfaglig publikum. – Vi vil vise frem bredden i fagfeltet og gleder oss til å lære mer om andres forskning.
Norske middelalderkvinner ble straffet som menn
Gapestokk, pisking, radbrekking, tortur eller steining – de færreste assosierer middelalderstraffer med noe positivt. Men at straffeloven rammet kvinner og menn (relativt) likt i Norge, var faktisk en god ting, ifølge historiker.
Rasisme rammer kvinner og menn forskjellig
– Menn blir sammenliknet med dyr, og får dyrelyder ropt etter seg, mens jenter og kvinner i større grad blir møtt med avsky knyttet til utseende, sier Cora Alexa Døving. Hun er redaktør for en ny bok om rasisme i Norge.
Instagram-feminister gjør det personlige politisk
Ny forskning viser hvordan feministiske aktivister på Instagram utvikler personlige og kollektive strategier i møte med dagens kommersialiserte plattformteknologi.
Kjønn havner i blindsonen når kommunen skal omorganisere
Distriktspolitikken er forankret i et ideal om en likestillingspolitikk som er innlemmet på alle plan. – Likevel er de kjønnede effektene av en endret distriktspolitikk et taust felt, sier professor emerita Halldis Valestrand.
Hva skjer?
Bedre kvinnehelse i Norge - hva gjenstår?
Åpent fagmøte om kjønnsforskjeller i helse, og arbeidet med kvinnehelse i Norge. Hvilke sider av kvinners helse er det viktig å satse på i et folkehelseperspektiv?
Gender Equality in Poland – a contested issue
In Poland, women’s rights, the rights of sexual minorities, and the concept of gender itself are subjects that cause contestations and counteractions. National conservative and right-wing populist parties and politicians, as well as the Catholic church, have for years attacked transnational treaties concerning gender-based violence, sex education, what they call “LGBT ideology” and abortion rights. This seminar considers the current status of gender equality in Poland, and the effects of what some call the "anti-gender movement". With Beret Bråten, Renata Mieńkowska-Norkiene and Jørn Holm-Hansen.
Nye publikasjoner

