Voldelige partnere hindrer kvinner i å jobbe

Kvinner som utsettes for vold av partner kommer for sent på jobb, er ukonsentrerte og får ikke være med på jobbfesten. De skammer seg over å være dårlige arbeidstakere.
Kvinner som lever med partnervold sliter med å få arbeidslivet til å fungere, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

‒ Vold i nære relasjoner handler ikke bare om et vanskelig liv hjemme, sier Kjersti Alsaker, forsker ved Høgskolen i Bergen.

‒ Det har også en stor innvirkning på arbeidslivet. Likevel er det ikke noe vi snakker mye om.

Sammen med tre forskerkollegaer fra Universitetet i Bergen har Alsaker undersøkt hvorfor vold i nære relasjoner kan gjøre lønnsarbeid vanskelig.

Den ferske studien er publisert i Tidsskrift for kjønnsforskning 3-4/2014, og viser at voldsutsatte kvinner ofte nektes å gå på jobb av partnerne sine. De holdes våkne om natten og har store konsentrasjonsproblemer på grunn av partneren. De de sliter også med å komme seg på jobb i tide om morgenen.

‒ Vi vet at kvinner som utsettes for vold er sjeldnere i arbeid enn andre kvinner, sier Alsaker.

‒ Nå vet vi også litt mer om hvorfor.

Nektes å gå på jobb

Forskerne har undersøkt forholdene både blant kvinner som har søkt hjelp på grunn av partnervold ved krisesenter, politi, overgrepsmottak, familiekontor og Alternativ til vold, og i den generelle befolkningen.

Blant kvinnene som hadde oppsøkt hjelpeinstanser, viser svarene at det å ha en voldelig partner har en enorm innflytelse på jobbprestasjonen. Bare 45 prosent av dem er i arbeid, og de sliter med å gjøre en god jobb.  

Nesten halvparten har opplevd å bli nektet å gå på jobb eller søke jobb. Mennene er ofte sjalu når kvinnene er på jobb, og nekter dem å delta i sosiale aktiviteter på jobb.

Halvparten av kvinnene har vært redde for partneren, eller ekspartneren, når de har reist til og fra jobb. Og de har vært redde for at han vil oppsøke dem på jobben.

Nesten 70 prosent har kommet for sent eller gått for tidlig fra jobb, nesten 80 prosent har blitt holdt våkne om natten, og nesten alle kvinnene har hatt problemer med å konsentrere seg på jobb på grunn av partner.

Partnervold påvirker arbeidslivet

For de voldsutsatte kvinnene fra den generelle befolkningen påvirker ikke det å ha en voldelig partner arbeidslivet i like stor grad. Men også her påvirkes arbeidsinnsatsen betydelig.

En av fem har opplevd at partner er sjalu når de er på jobb, og 15 prosent har blitt nektet å delta i sosiale jobbaktiviteter. Litt over 20 prosent har kommet sent på jobb, og 40 prosent har blitt holdt våkne om natten. Nesten 60 prosent av kvinnene opplever konsentrasjonsproblemer på jobb på grunn av voldelig partner.

‒ Vel så viktig her er tallene over hvor sjelden dette forekommer i ikke-voldelige forhold, sier Alsaker.

Ikke-voldelige par lager ikke betydelige problemer for hverandres arbeidsliv.

‒ Man kan kanskje tro at noe av dette er vanlig i forhold generelt. Å komme seint på jobb på grunn av en partner for eksempel. Men det er det altså ikke.

Kjersti Alsaker mener arbeidsgivere må bli mer bevisste at partnervold kan påvirke særlig kvinners evne til å fungere i jobben. (Foto: UiB)

Skam og likestilling

I forkant av spørreundersøkelsen gjorde forskerne kvalitative intervjuer med 17 kvinner som hadde arbeidet og opplevd vold i nære relasjoner. Et tema som kom tydelig frem her, som ikke er fremtredende i den internasjonale forskningen på temaet, var skam. 

Dette funnet ble bekreftet i den større spørreundersøkelsen, der 74 prosent av kvinnene som har søkt hjelp skammer seg over at de ikke fungerer på jobben på grunn av partner. 19 prosent av de voldsutsatte kvinnene i befolkningen opplever også skam, mot 1 prosent av de som ikke opplever vold.

‒ Vi lurer på om det kan handle om at vi lever i et land der likestilling er viktig. Det forventes at folk kan være i jobb, og de fleste er jo det uten problemer. Når man da ikke klarer å bryte ut av en voldelig relasjon, og ikke klarer å være en god arbeidstaker, så skammer man seg, sier Alsaker.

Les også: Partnervold fortsetter etter brudd

Tillatelse til kvinnestudie  

Forskerne har fått tillatelse fra Regional etisk komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk om å bare inkludere kvinner i studien.

‒ Forskning viser at også menn blir utsatt for partnervold. Hvorfor har dere valgt å bare spørre kvinner?

‒ Studien måtte vært så utrolig mye større om vi skulle inkludert menn, det hadde vi ikke kapasitet eller ressurser til. Og generelt så utgjør også menn en mye mindre andel av de som utsettes for vold i nære relasjoner, sier Alsaker.  

‒ Men det burde absolutt vært gjort en studie på menn. Særlig når det gjelder effekten av psykisk vold, som er det menn oftest utsettes for.

Voldsutsatte kvinner i sykefraværstatistikken

Studien har ikke tall på hvor høyt fravær de voldsutsatte kvinnene har fra jobb. Men det fremkommer tydelig at mye av fraværet til disse kvinnene er ufrivillig.

‒ Hvordan spiller dette inn i debatten om kjønnsforskjeller i sykefravær?

‒ Det er forholdsvis mange kvinner som opplever vold i nære relasjoner, så dette er en av flere årsaker til kjønnsforskjeller i sykefravær. Da Vista Analyse beregnet samfunnsøkonomiske kostnader av vold i nære relasjoner i 2012 var konklusjonen at tapt arbeid var den største kostnaden for samfunnet. Det er ikke nødvendigvis nok bevissthet og kunnskap om dette blant arbeidsgivere, NAV og i helseapparatet.

I tillegg til å bidra til sykefraværsstatistikken, vil en del av de voldsutsatte kvinnene også finnes igjen i tall på uføretrygdede, påpeker Alsaker.

‒ Det er viktig at arbeidsgivere vet at det å ha mye fravær fra jobb og være mye ukonsentrert kan henge sammen med partnervold. Det er mulig å komme på sporet av dette og ta det opp ved for eksempel å spørre om det er noen problemer i forhold til hjemme og jobben. Om hvorfor kvinnen må gå tidlig for å hente barn hver dag, hvorfor mannen ikke kan bidra. 

Les også: Hva om hun sier ja?

Viktigheten av å jobbe  

En studie fra USA har vist at kvinners inntekt er den faktoren som best kan forutsi om kvinner klarer å bryte ut av et voldelig forhold.

Alsaker trekker også frem arbeidets betydning for livskvaliteten til individet.

‒ All forskning viser at arbeid er viktig, for folk flest.

‒ Det er viktig at vi klarer å ta vare på disse kvinnene, som har fungert dårlig på jobben i en periode, og hjelper dem å fungere godt igjen. Erfaringen av den dårlige jobbutførelsen kan ellers forfølge dem videre. Arbeidsgivere må være klar over at dette er noe kvinner kan oppleve, og at de da har behov for hjelp.

Partnervold i Norge
  • 16,3% menn og 14,4% kvinner rapporterer at de har opplevd mindre alvorlig partnervold noen gang i løpet av livet. Det vil si klyping, kloring, lugging eller slag med flat hånd. Kvinner opplever imidlertid flere slike hendelser i løpet av livet enn menn.
  • 8,2% kvinner og 1,9% menn har vært utsatt for alvorlig vold fra partner. Det vil si å bli sparket, tatt kvelertak på eller bli banket opp.
  • To tredjedeler av både kvinner og menn som er utsatt for alvorlig vold fra partner, er også utsatt for kontrollerende adferd fra partner.

Kilde: Vold og voldtekt i Norge – En nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv, NKVTS, 2014.

Normal 0 21 false false false NO-BOK X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Vanlig tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Aktuelle lenker

Forskeren:
  • Artikkelen Vold i parforhold kan gjøre lønnsarbeid vanskelig er publisert i Tidsskrift for kjønnsforskning, nummer 3-4/2014
  • Kjersti Alsaker er førsteamanuensis ved Institutt for sosialfag og vernepleie, Høgskolen i Bergen og forsker ved Uni Helse.

Normal 0 21 false false false NO-BOK X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Vanlig tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Spørreundersøkelsen:

  • Spørsmålene i spørreundersøkelsen om vold i nære relasjoner og arbeidsdeltakelse ble utarbeidet på bakgrunn av 17 kvalitative intervjuer med kvinner som arbeider og har opplevd vold i nære relasjoner.
  • Kvinner som er utsatt for den mest alvorlige partnervolden deltar sjelden i befolkningsundersøkelser. Forskerne har derfor gjort spørreundersøkelsen sin på to utvalg: kvinner som har søkt hjelp fra institusjon på grunn av partnervold, og et tilfeldig befolkningsutvalg med 1500 kvinner i alderen 18-70 bosatt i Hordaland.
  • I befolkningsutvalget er 95 prosent av kvinnene etnisk norske, blant kvinnene som hadde oppsøkt hjelpeinstitusjoner var 75 prosent etnisk norske.
  • Undersøkelsen ble gjort i 2010 og 2011.
  • 551 kvinner er inkludert i studien, som gir en svarprosent på mellom 36-44 prosent.

Normal 0 21 false false false NO-BOK X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Vanlig tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.